Gündoğmuş Hakkında


Açıklama: Gündoğmuş Hakkında
Kategori: Gündoğmuş Hakkında
Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2010
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 19:56
Site: GÜNDOĞMUŞ REHBERİ
URL: http://www.antalyarehberi.com/Gundogmus/ant_detay.asp?rehberID=13


Gündoğmuş,  Akdeniz Bölgesinde, Antalya´nın bir ilçesidir. İlçemiz,  merkezle birlikte 4 belediye ve 23 köyden oluşmaktadır.

GÜNDOĞMUŞ BELEDİYESİ
ORTAKÖY BELDESİ
SENİR BELDESİ
KÖPRÜLÜ BELDESİ

Gündoğmuş´un sınırları içerisinde 53 yayla mevcut olup yaylalar Gündoğmuş, Alanya ve Manavgat tarafından kullanılmaktadır.

Antalya´ya 149 km uzaklıkta olan Gündoğmuş İlçesi, Akseki-Manavgat Karayoluna 36 km´lik ve Alanya-Manavgat karayoluna da 60 km´lik asfalt iki yolla bağlanır.

Akdeniz Bölgesinde, Antalya İline bağlı olan Gündoğmuş; kuzey, kuzeydoğu ve doğusunda Konya, güneyinde Alanya, batısında Manavgat, kuzey ve kuzeybatısında da Akseki ilçeleri ile çevrilidir. Dağlık alanları çam ve sedir ormanları ile kaplıdır. Alara Çayı doğu- batı yönünde ilçeyi böler.

Antalya´nın doğusu ve iç kesiminde yer alan Gündoğmuş´un kuzey, kuzeydoğu ve doğusunda Batı Torosların önemli kollarından Geyik Dağları bulunur. Bu dağlardan çıkan Alara Çayı da ilçe toprakları içerisinde, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akar. Bu çayın çevresinde küçük düzlükler sıralanmış olup, ilçede tarım bu alanlarda yapılır. Akdeniz ikliminin hakim olmasına karşın kışın biraz daha karasal iklim özellikleri gösterir. Bu nedenle kışın biraz sert geçer.

Antalya’da dağın Toros olduğu yer Gündoğmuş’tur…

Geçmişi antik çağlara dayanan Gündoğmuş İlçesi`nin bugünkü yeri Romalılar döneminde iskan edilmiş bir yerdir. İlçe sınırları içerisindeki Roma harabeleri, Taşahır mevkiindeki Kaseyir Şehri harabeleri, Senir köyü yakınındaki Kese mevkiindeki Roma harabeleri en eski harabeler olma özelliğini taşıdığı söylenebilir. Daha sonra ki dönemlerde özellik Malazgirt Zaferi sonrasında Anadolu`nun Türkleşmesi döneminde şehir Selçuklular`ın egemenliğinde kalmış ve 2. Beyazıt döneminde de Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.

Bir rivayete göre; Konya`nın İksile Köyü`nden çeşitli sebeplerle ayrılan bir ailenin bu bölgeye yerleştiği ve sonralarıda buraya "Eksere" denildiği söylenmektedir. Eksere Köyü 1936`ya kadar Akseki`ye bağlı bir köy iken 1936`da "Gündoğmuş" adıyla ilçe yapılmıştır.

COĞRAFYA

Batı Toros Dağları`nın, Geyik Dağı eteklerine kurulmuş bir ilçedir. Yüz ölçümü 1323 km² olup denizden yüksekliği 900 m`dir. Dağlık alanları ormanlarla kaplıdır. Alara çayı doğu- batı yönünde ilçeyi böler.

Akdeniz İklimi`nin hakim olmasına karşın kışın biraz daha Karasal İklim özellikleri gösterir. Bu nedenle kışın biraz sert geçer.

Antalya`ya 182 km uzaklıkta olan Gündoğmuş ilçesi, Akseki - Manavgat Karayoluna da 32 km`lik asfalt bir yolla bağlanır.

KÜLTÜREL VE DOĞAL YERLER

Arkeolojik kalıntılar olarak; Taşahır mevkiinde Kaseyir, Senir köyünün iki kilometre doğusunda Kese harabeleri, Merkez ilçe içerisinde Gedefi harabeleri , Karadere köyü, Hisar ve Kiliseönü mevkiindeki tarihi harabeler, Penbelik, Çayırözü ve Narağacı köyleri arasındaki tepelerdeki harabeler, Köprülü bucağına bağlı Karaköy, Bedan ve Balvi (Akyarı) köylerindeki tarihi harabeler, Güzelbağ bucağı içerisindeki henüz kazısı yapılmamış Ayasofya şehri sayılabilir.

İlçe merkezinde ise; Cem Sultan`in Silifke Valiliği döneminde yaptırıldığı sanılan Cem Paşa Cami ilçenin kültürel değerlerindendir.

İlçede çok fazla yayla yeri bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Aliahmetler, Elibeyler, Kadılar gibi aile isimleriyle bilinir. Bir başka yayla da Çaşır yaylasıdır. İlçenin bu doğal güzelliğini keşfedenler tarafından yayla turizmi anlamında ekonomik bir faaliyet son yıllarda gelişmeye başlayan bir konudur.

İlçe merkezinde de birçok piknik alanı bulunmaktadır. Pınarbaşı mevkindeki bu ormanlık alan koruma altına alınarak milli park olması için çalışmalar sürdürülmektedir.